CyclePRINT pakt de Velserpont

Onder de vlag ‘IJmond Bereikbaar’ werken gemeenten en bedrijven uit de regio IJmond samen aan een betere doorstroming van het verkeer en daarmee ook aan de verbetering van de luchtkwaliteit. Via deze werkgeversaanpak kiezen nu dagelijks meer dan 3.000 mensen de fiets voor het dagelijkse woon-werkverkeer. Toch zijn er nog genoeg uitdagingen. Denk aan het Noordzeekanaal dat de regio letterlijk in tweeën splijt…

“We werken met de Ring-Ring app als methode voor dataverzameling”, vertelt projectleider Duurzame Mobiliteit Lars Hopman van de Omgevingsdienst IJmond. “Visualisaties met CyclePRINT hebben ons inmiddels al laten zien wat een verbetering aan het netwerk betekent voor het fietsverkeer. Ook de verbetering van de veiligheid van een bedrijventerrein liet zich op deze manier mooi herkennen in een toename van het fietsverkeer.”

Noordzeekanaal

Maar de meerwaarde van fietsdata liet zich pas echt goed zien bij de vraag hoe het stond met het fietsverkeer over het Noordzeekanaal. Waar automobilisten én treinverkeer met tunnels onder het water worden doorgeleid, is er voor fietsers op dit moment maar één mogelijkheid om de overkant te bereiken: de Velserpont. In de spits kan dat ‘spoorboekloos’ – eens per 10 minuten. Daarbuiten wacht je als fietser al snel 20 minuten op de volgende overtocht.

Databronnen

“Met CyclePRINT konden we laten zien hoe belangrijk de pont is en welke fietsers -op welk moment- de overtocht maken”, vertelt Lars. “Zo bleek dat de pont niet alleen een lokale verbinding was, zoals veel mensen dachten, maar voor de héle regio. Fietsers komen van achter Amsterdam of zelfs uit Alkmaar. Een belangrijke schakel dus in een groter netwerk. Daarmee maakten wij ook concreet hoe belangrijk een goede dienstregeling is.”

“Dit is slechts het begin”, weet Lars. “We realiseren ons dat we nu nog slechts de groep werknemers in beeld hebben. Minstens zo interessant zijn scholieren en toeristen. Er is nog werk aan de winkel dus. CyclePRINT biedt daarbinnen potentie en kansen. We willen graag samen doorontwikkelen en kansen benutten. Zo moeten we nog meer databronnen in beeld krijgen om betrouwbare informatie te vergaren.”

Huis gevonden via CyclePRINT

Een beleidsambtenaar van de Omgevingsdienst IJmond wilde verhuizen en zocht daarvoor de beste locatie. Via CyclePRINT bekeek hij fietsafstanden en fietsgemak naar station, school en winkelcentrum. Zo vond hij de ideale locatie…

Recent Posts