CycleSPEX wint internationale innovatie-award

De virtual-reality-fietssimulator Cyclespex, die door The Urban Future en o.a. de provincie Noord-Brabant is ontwikkeld, is één van de winnaars van de ‘European Transport Innovation Challenge 2017’. De CycleSPEX won deze award op het congres voor Intelligente Transport Systemen (ITS) in Straatsburg, dat vorige week plaatsvond.

CycleSPEX staat voor Cycle and SPatial context EXperience simulator. Door middel van virtual reality wordt een variatie aan verschillende omgevingen gesimuleerd en wordt de fietsbeleving gemeten. In 2015 kwam het eerste model beschikbaar en sindsdien werd het verder ontwikkeld. Zo werd in samenwerking met Universiteit Utrecht de meetmethodiek geoptimaliseerd.

Toepasbaar

In 2015 werd de fietssimulator in Europees verband toegepast, waarbij innovaties rondom snelfietsroutes centraal staan. De uitkomsten die voortkomen uit die project worden direct gebruikt in het fietsmobiliteitsbeleid van provincie Noord-Brabant en haar regionale partners.

Snelfietsroutes

De provincie Noord-Brabant wil in 2020 de slimste fietsprovincie van Nederland zijn. Daarvoor legt het volop snelfietsroutes aan, om het gebruik van de fiets in het dagelijks verkeer te stimuleren. Brabantse burgers worden hierbij betrokken, om op die manier ook een fietsvriendelijk beleid te kunnen voeren.

Samenwerking

Om dit doel te bereiken, werkt de provincie samen met meerdere commerciële, publieke en educatieve partijen, zoals o.a. de gemeente Tilburg en TU/e.

Recent Posts