Groen licht voor data

De komst van de iVRI maakte de weg vrij voor apps die met verkeerslichten kunnen communiceren. Schwung is één van de initiatieven, die zelfs nu al op bestaande verkeerslichten werkt. Een app met potentie. Waarom? Omdat je als fietser eerder groen krijgt. De verdienste voor eigenaar Vialis: real time data als welkome nieuwe bron voor fietsbeleidsmakers.

“Schwung zorgt voor de beste GPS-data”, vertelt klantmanager Jan Waalen van Vialis, “en CyclePRINT is vervolgens de beste tool om ze visueel te maken. We zijn complementair aan elkaar.” ’s-Hertogenbosch had in 2017 de primeur. Schwung’s geestelijk vader is business developer Thijs van Hall van Vialis. Thijs: “In 2017 zijn we daar gestart met een minimal viable product. Zeg maar een testversie. Inmiddels rijden er in Den Bosch 1500 fietsers met Schwung op hun telefoon.”

Zelflerend

Als je met de app op je smartphone in de buurt van een verkeerslicht komt, word je vanaf zo’n 200 meter ‘gezien’. “Maar Schwung is zelflerend”, zegt Thijs. “Na een tijdje houdt hij rekening met je veelgereden routes en anticipeert daar op.” De app werkt zelfs ook bij bestaande VRI’s. Daarvoor hoefde geen hard- of software te worden aangepast. Er wordt alleen gebruikgemaakt van de huidige detectoren die via IVERA-commando’s worden aangestuurd door Schwung. IVERA is het standaardprotocol waarmee VRI’s communiceren met de verkeersregelcentrale.

Data

“Maar de echte winst zit ‘m in de data”, benadrukt Thijs. “De app levert real time GPS-data waarmee je fietsstromen in beeld kunt brengen. Daar is CyclePRINT weer goed in. Lokale of provinciale overheden kunnen hun beleid daarmee versterken. De snelle doorstroming voor de fietser is vooral de incentive vooraf.” Groen licht voor GPS data dus. Behalve in ’s-Hertogenbosch is Schwung inmiddels ook actief in Enschede, Hilversum en Breda. Daar maakt Schwung soms onderdeel uit van een andere app die de gemeente reeds had ingezet voor een betere doorstroming en fietsstimulering. Thijs: “Zo gebruikt Enschede de Smart App en werkt Hilversum met Ring-Ring. Maar dat maakt voor het gebruik en de waarde van Schwung niets uit”.

Schwung demonstratie in ’s-Hertogenbosch

Eind januari organiseren de gemeente ’s-Hertogenbosch en Vialis een Schwung demonstratie. Zo is te zien hoe Schwung in de praktijk werkt, wat Schwung kan doen voor het fietsbeleid in de stad en hoe CyclePRINT de data visueel inzichtelijk maakt.
Interesse om deze demonstratie bij te wonen? Meld je dan aan via de link hieronder aan en ontvang een uitnodiging met de definitieve datum.

Recent Posts