fietssnelwegwaalwijktilburg

CycleSPEX ondersteunt bij ontwerp snelfietsroute F261

De snelfietsroute langs de Midden-Brabantweg van Waalwijk naar Tilburg wordt de eerste met een nieuwe bewegwijzering. Woensdag werden 2 designs gepresenteerd in Dongen.

De F261, of Hart van Brabantroute, komt aan de westkant van de N261, van station Tilburg in het zuiden tot regionaal bedrijventerrein Haven in het noorden. Met steun van de provincie leggen de gemeenten Loon op Zand, Waalwijk en Tilburg deze Hart van Brabantroute aan. Het is onderdeel van een netwerk van snelfietsroutes die de grotere plaatsen in de provincie met  elkaar verbindt. Gedeputeerde Christophe van der Maat en wethouders Jan van Groos, Gerard Bruijniks en Mario Jacobs van respectievelijk de gemeenten Waalwijk, Loon op Zand en Tilburg ondertekenden daarvoor de overeenkomst. De F261 moet uiterlijk in 2020 gereed zijn.

“De aanleg van snelfietsroutes is een belangrijke maatregelen in onze Tilburgse mobiliteitsaanpak”, aldus wethouder Mario Jacobs van Slimme een Duurzame Mobiliteit: “Snelfietsroutes zijn comfortabel en snel en maken fietsen aantrekkelijker. Fietsers zijn fitter, verkorten de dagelijkse files omdat ze hun auto laten staan en dragen zo bij aan een beter milieu.” De provincie Noord-Brabant investeert daarom de komende jaren zo’n 40 miljoen euro in een netwerk van snelfietsroutes en in maatregelen om werkgevers te stimuleren medewerkers vaker de fiets te laten nemen. 2 snelfietsroutes zijn al klaar en de provincie heeft de ambitie om in 2020 5 nieuwe routes klaar te hebben en er nog eens 4 op te starten.

Herkenbaar

In het gemeentehuis van Dongen ondertekenden bestuurders van de provincie Noord-Brabant, Tilburg, Waalwijk en Loon op Zand een overeenkomst. Hierin staan afspraken over de aanleg en de kostenverdeling. De route, de F261 of Hart van Brabantroute, kan hiermee op korte termijn aangelegd worden. Wat tot nu toe ontbrak was een eigen vormgeving voor snelfietsroutes, met herkenbare markering op het asfalt en bewegwijzering. Daarom werden 2 concepten voorgesteld door ontwerpbureau Mijksenaar. Gedeputeerde Christophe van der Maat: “Deze snelfietsroute tussen Waalwijk en Tilburg is de eerste met dit nieuwe design voor de bewegwijzering. De komende tijd gaan we testen welk van de 2 designs het best wordt beoordeeld door gebruikers. Ook de andere routes die we aanleggen krijgen dan dit design. En wat ons betreft kan het daarna ook in de rest van Nederland gebruikt worden”. Met CycleSpex, een Virtual Reality beleving, wordt het design getest. CycleSpex maakt het mogelijk voor fietsers om een gepland fietspad met een 3D-bril te beleven alsof de nieuwe route er al ligt.

 

Related Projects