Een ‘snuffelend’ apparaatje onder het stuur van je fiets? De provincie Utrecht startte in 2018 dit bijzondere experiment, samen met 50 betrokken burgers. De ‘Snuffelfiets’ meet niet alleen fijnstof, maar brengt ook fietsroutes in kaart, voelt oneffenheden in het wegdek en meet hittestress. The Urban Future, Civity en Sodaq zijn de samenwerking aangegaan om Milieu en Luchtkwaliteitsdata in beeld te brengen op het fietsnetwerk. De Sensoren van Sodaq, het dataplatform van Civity en CyclePRINT van The Urban Future brengen extra informatie over uw fietsnetwerk in beeld. Welke inzichten levert dat op?

“Steeds meer mensen maken zich zorgen over het klimaat en over luchtkwaliteit”, stelt Claar Schouwenaar, projectleider digitale innovaties en pilots bij de provincie Utrecht. “Veel burgers meten bijvoorbeeld zelf vanuit hun achtertuin het fijnstof in de lucht. Samen met databureau Civity en SODAQ, expert in the Internet of Things, vroegen we ons af: kunnen we dat soort data niet real-time leveren en mobiel meten? Zo ontstond het idee van een snuffelende fiets.”

Door de data van Snuffelfietsen te combineren met data van meetkastjes op vaste punten, ontstaat een beeld van luchtkwaliteit, hittestress, de staat van het wegdek en het gebruik van fietsroutes. Het RIVM zorgt voor opschoning en validatie van de data; CyclePRINT visualiseert ze.

“De expertise van CyclePRINT zou het mogelijk kunnen maken om inzicht te krijgen in welke maatregelen we moeten treffen of hoe we beleid kunnen aanpassen”, vertelt Claar verder. “Hoe precies, onderzoeken we nog. We willen vooral een beweging in gang zetten: dat meer overheden aanhaken en de technologie verder getest wordt. Het zou mooi zijn als fietsdata vanaf nu via meerdere platforms verzameld worden. Zo komen data en beleid dichter bij elkaar en kunnen ze elkaar versterken!”

“Het zou mooi zijn als fietsdata vanaf nu via meerdere platforms verzameld worden. Zo komen data en beleid dichter bij elkaar en kunnen ze elkaar versterken!”

Claar Schouwenaar, projectleider digitale innovaties en pilots bij de provincie Utrecht

Related Projects