Ring-Ring: “Omarm die fiets-data!”

Janine Hogendoorn, oprichtster van fiets-applicatie Ring-Ring, heeft een duidelijke missie. Bijdragen aan klimaatneutraliteit, gezondheid, sociale interactie, schonere lucht, de lokale economie en meer groen, dát staat Janine voor ogen. Wat Ring-Ring daarin betekent? Door fietsen te stimuleren en de voordelen terug te geven aan de fietser. Dat lukt alleen als overheden, bedrijven en private partners samen de schouders eronder zetten natuurlijk, zegt Janine.

“Er wordt nog te veel auto-asfalt aangelegd”, ziet Janine, “terwijl elke provincie en elke stad met dezelfde problemen kampt omdat iedereen zo gemakkelijk de auto pakt. Dat kan anders. Overheden kunnen fietsdata omarmen als waardevolle informatie om te leren en zo te innoveren en versnellen. Niet alleen data van Ring-Ring maar ook andere apps kunnen voor beleidsambtenaren héél waardvol zijn.”

Waanzinnig mooi

Janine: “Wat CyclePRINT in die zin met datavisualisatie doet is waanzinnig mooi. We zien daardoor bijvoorbeeld dat fietsers niet altijd de snelste route nemen, maar de route die ze het meeste aanspreekt. Als we beter samenwerken, krijgen we meer inzicht in de drijfveren van fietsers. Overheden kunnen die data dan weer gebruiken in hun fietsbeleid, bijvoorbeeld voor de aanleg van snelle fietsroutes. Daarom zeg ik: omarm die fiets-data!”

Sparen

Met de app kunnen werkgevers zorgen voor vitale medewerkers. Lokale ondernemers kunnen voordeel bieden in ruil voor fietskilometers. Gemeenten kunnen fietskilometers omzetten in bijdragen aan lokale initiatieven. Gebruikers kunnen geld sparen; voor zichzelf of voor een goed doel. “Ik wil mensen er bewust van maken dat ze zélf kunnen bepalen hoe hun buurt eruit ziet. Shop je lokaal en pak je sneller de fiets in plaats van de auto? Dan heeft dat invloed op je omgeving. Fiets je meer, dan voel je je fitter, is je buurt schoner én word je beloond in de vorm van een bijdrage die je bijvoorbeeld aan een regionaal goed doel kunt schenken.”

Over Ring-Ring

Ring-Ring® is een platform met bijbehorende app die automatisch de daadwerkelijk gereden fietskilometers meet. De app biedt tegelijk veel klantvoordelen. De fietsdata zijn ondergebracht in een aparte stichting: Ring-Ring Datashed. Deze data worden anoniem gedeeld om zo meer te weten over afstanden, gereden routes en tijdstippen waarop we fietsen. De gelden voor de data vloeien terug naar de trouwe fietser. Ring-Ring gaat nu ook aspecten van ‘routebeleving’ uitvragen ter verbetering van fietsinfrastructuur en daarmee van de veiligheid en de fietsbeleving. Vanaf de start in 2015 heeft de app al 14,8 miljoen fietskilometers uit 2,8 miljoen fietsritten verzameld. Al die fietsers samen besparen 2.221 ton CO2-uitstoot.

Recent Posts