Rotterdam: 60% méér fietsers in 10 jaar

“We weten te weinig.” Dat zegt adviseur John Akkerhuis van de afdeling ‘Verkeer & Vervoer Emissievrij’ in Rotterdam. Een veelzeggende uitspraak. Mede dankzij de groene colleges van B&W is de fiets een blijvertje. Ondertussen groeit het aantal inwoners – en het fietsverkeer ook. Met een stijging van 60% in 10 jaar. De Erasmusbrug draagt nu per dag een slordige 12.000 fietsers. Getallen die beleidsmakers voor vraagstukken stellen. Een tool als CyclePRINT is dan bijna onmisbaar.

“Als we te weinig weten, missen we onderbouwing voor beleid”, benadrukt John. “We hebben een stedelijk verkeersplan waarin we streven naar een autoluwe binnenstad. Een binnenstad met langzaam verkeer zonder emissie. Daarom wordt de Coolsingel op dit moment flink onderhanden genomen. De focus op de auto maakt plaats voor fiets, voetganger en ov. De winst? Een rustige, aantrekkelijke binnenstad en schonere lucht.”

Dynamische informatie

Om dat doel te bereiken moet je veel weten over het gedrag en de wensen van fietsers. “Tot nu maken we veel gebruik van tellingen met de bekende meetslangen over de weg”, vertelt John. “Daarmee hebben we veel inzicht vergaard. Maar dan heb je nog geen dynamische informatie. Dat willen we wel. Je wilt weten waar mensen vandaan komen en waar ze heen gaan. Welke routes ze pakken. Je wilt knelpunten in beeld hebben. Daar zetten we CyclePRINT bij in. De data vanuit de fietstelweken vormen een dankbare bron om fietsstromen in beeld te brengen. We gebruiken CyclePRINT dagelijks. Voor de toekomst moeten we toe naar meer real time metingen. Met GPS of op een andere manier.“

Fietscultuur

Maar Rotterdam doet meer. Van onderzoek naar fietsparkeren en gebruik maken van deelfietsen (aan de ene kant van de Maas je fiets achterlaten en na een boottochtje aan de andere weer op een andere springen) tot ‘Talking Traffic’ en zelfs het creëren van een heuse fietscultuur bij kinderen. Zo gaf de gemeente de lokale BMX fietsschool een stevige boost. En met succes. Lekker stoer en ‘tof’ en passend bij een Rotterdams ‘urban’ sfeertje.

Recent Posts